Heterogenitet: alla förlossningsrädda är inte lika

Heterogenitet: alla förlossningsrädda är inte lika

Det låter som en självklarhet att alla förlossningsrädda inte är likadana, men det finns faktiskt väldigt få forskningsstudier som försökt beskriva detta. I en av våra tidigare studier undersökte vi hur gravida med förlossningsrädsla besvarade en rad psykologiska skattningsskalor för att se om vi kunde hitta subgrupper som besvarade frågorna på ett liknande sätt. Meningen var inte att hitta olika typer av förlossningsrädsla, utan snarare att visa att personer inom gruppen sannolikt har väldigt olika behov och därför behöver olika typer av hjälp och stöd.

I den här studien fick 206 gravida med förlossningsrädsla svara på frågor om i vilken utsträckning de besvärades av prestationsbaserad självkänsla, smärtkatastrofiering, blod- och injektionsfobi, och symtom på ångest, depression och posttraumatisk stress. Vi använde sedan en statistisk metod som heter klusteranalys för att gruppera deltagarna i olika grupper beroende på hur de svarat på dessa olika frågor.

Den största gruppen (31 procent) besvärades förhållandevis lite av alla dessa problem. Det var också den grupp med lägst grad av förlossningsrädsla. En annan grupp (19 procent) hade också förhållandevis lite problem generellt, men ändå en del besvär kopplade till ångest och depressiva symtom. Ytterligare en grupp (28 procent) hade generellt lite mer symtom av olika slag och besvärades särskilt av prestationsbaserad självkänsla.  Vi identifierade också en grupp som framförallt verkade besväras av blod- och injektionsfobi (13 procent) och en grupp (10 procent) som hade omfattande symtom av flera slag, särskilt posttraumatisk stress. Både förstföderskor och omföderskor fanns representerade i samtliga grupper.

I studien utger vi oss inte för att ha hitta ”fem typer av förlossningsrädsla” och det är verkligen inte så resultaten ska tolkas. Med andra frågeformulär hade grupperna sannolikt sett annorlunda ut. Det vi ville visa var däremot att det finns stora skillnader inom gruppen och att dessa skillnader inte nödvändigtvis har att göra med om någon är förstföderska eller omföderska. Istället behöver vi inom hälso- och sjukvården sannolikt ta reda på lite mer om varje förlossningsrädd person och anpassa våra insatser utifrån individs specifika behov.

Fullständig referens: Rondung, E., Ekdahl, J., Hildingsson, I., Rubertsson, C., & Sundin, Ö. (2018). Heterogeneity in childbirth related fear or anxiety. Scandinavian journal of psychology, 59(6), 634-643.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *